miércoles, 18 de marzo de 2009

Màgia i política


Actualment, màgia i política estan relacionades. De la mateixa manera, va ser necessari fer-ho al 1856.
França acabava d’ocupar Argèlia (1830) i els propis argelians no estaven a gust, de manera que començaren a revoltar-se i a animar la gent a unir-s’hi. Els sacerdots de Marabout realitzaven fets màgics per arribar a aquest fi: menjaven vidres trencats, caminaven sobre cendra, s’empassaven llargues espases, introduïen la mà dins de plom bullent... Realitzaven faquirisme.
França, preocupada, va enviar el seu millor mag, Jean Eugène Robert Houdin –el que apareix a la fotrografia- (actualment considerat el pare de la màgia moderna, per haver aportat un importantíssim canvi en l’il·lusionisme) com a representant del país perquè demostrés, mitjançant els seus jocs, que França era inigualable. Acostumats només a veure demostracions de faquirisme, Houdin va realitzar jocs de màgia com el de la caixa lleugera i pesant, la qual seria aixecada segons la voluntat del mag. L’algerià més fort no va ser capaç d’aixecar-la, mentre que, posteriorment, en Houdin va poder aixecar-la amb un sol dit.
Alguns jocs més van servir per deixar-los sense paraules, i finalment, la desaparició d’un argelí a l’escenari va provocar corredisses per abandonar el teatre. Aquesta actuació va servir per calmar els ànims revolucionaris dels argelians.

No hay comentarios: